Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Стоянова: Не трябва да има никакъв толеранс към хора, които карат след употреба на алкохол

Снимка: Би Би Си

По време на правителственото заседание миналата седмица премиерът определени като недостатъчни предложените от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти и поиска да му бъде представен проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата по пътя. Срокът, който Борисов даде на министрите, е днес.

Всяко едно усилие в тази посока не е излишно, коментира в предаването „Преди всички“ адвокат Златина Стоянова от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Във връзка с идеята на премиера да се отнема книжката при драстично нарушение на водата, а колата да отива на паркинга на Жандармерията, тя посочи, че е възможно това да става, стига да бъде нормативно обосновано.

Ако водачът е употребил алкохол над допустимото или с този автомобил се извършват незаконни гонки или поведени, което е свръхопасно още преди да се е случило тежкото и непоправимото, би следвало да има възможност да бъде отнет, а собственикът на автомобила да бъде наказан по някакъв начин, смята адвокат Стоянова.

За решението шофьорска книжка да се взима не след завършен 8-ми клас, а след завършен 10-ти клас, тя каза, че идеята е бъдещите шофьори да бъдат малко по-грамотни.

Според Златина Стоянова не трябва да има никакъв толеранс към хора, които си позволяват да карат след употребата на алкохол:

Дали ще се води предумишлено убийство или каквото и да е, за него би трябвало да има изключително строги санкции. В тази посока колкото по-сурови са наказанията за употребилите алкохол, преди да се е случило нещо на пътя, мисля, че ще има превъзпитаващ ефект.

Цялото интервю със Златина Стоянова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна