Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растеж на БВП до 2 процента прогнозира финансовото министерство

Снимка: Капитал

Министерството на финансите повиши прогнозата си за растежа на икономиката ни. В публикуваната есенна макроикономическа прогноза е записано очакването тази година Брутният вътрешен продукт на страната ни да нарасне до 2 процента. Оценката през пролетта беше за ръст от 1,4 на сто.

В есенната макроикономическа прогноза е записано очакването до 2018 г. икономиката ни да расте, като в края на периода растежът ще бъде 2,7 на сто. Основен двигател ще бъде вътрешното търсене, прогнозират експертите от Министерството на финансите. Според тях по-голямото вътрешно търсене ще подкрепи и пазара на труда. В края на тази година безработицата ще бъде малко над 10 на сто, тъй като ще е приключило сезонното наемане на работници през летните месеци. В същото време общата тенденция за намаляване на броя на хората без работа ще продължи. Доходите от труд ще нарастват.

Дефлацията ще се запази до края на тази година, най-вече заради поевтиняването на природния газ и топлинната енергия за домакинствата. От догодина обаче може да се очаква минимално поскъпване на хранителните продукти и услугите. Това ще доведе до инфлация, като до края на прогнозирания период тя ще остане под две на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна