Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Николова: Българските фотографии бяха с отношение към каузата на "Визия за храната"

Снимка: www.agrolink.org

Фотографиите, които бяха изпратени от България, бяха на много високо ниво и с отношение към темата и каузата, за която е организиран конкурсът. Това каза в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Светла Николова, председател на българското сдружение “Агролинк“ – една от 20-те неправителствени организации от Европейския съюз, които организират европейския фотоконкурс “Визия за храната“. В надпреварата взе участие и България, която допринесе с най-много фотографии – на над 100 българи.

Европейският фотоконкурс “Визия за храната“ излъчи и победителите, обясни Николова и допълни:

Българите бяха много активни и това, че голямата награда не се печели от българска фотография, е поради условията на фотоконкурса – гласуването да бъде онлайн.

Ние ще компенсираме, защото има много фотографии, които останаха извън тази класация, и ще ги включим в една пътуваща фотоизложба, която ще бъде на няколко места в София, Варна, Бургас и Велико Търново, Пловдив и Врачанско,
подчерта още тя.

Темата на проекта е свързана с Европейската година за развитие – 20105 година е обявена за такава от Европейската комисия, като под термина "развитие" се разбира подпомагането на Европейския съюз за страните от т.нар. Трети свят и страните от Юга,
сподели председателят на българското сдружение “Агролинк“ и допълни:

Кампанията е апел да има по-голяма прозрачност в цялата верига на доставки на портокали, банани, какао и други, както и да бъдат контролирани, така че производителите да получават своята справедлива цена. Тук го има и екологичният аспект.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна