Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Грудев: Личната карта и електронното досие могат да бъдат "отпечатъка" за хоспитализиране

Снимка: БГНЕС

Постъпването в болница чрез пръстов отпечатък за здравноосигурените пациенти не е приложимо и не е нужно, защото от догодина ще имаме електронна здравна карта и електронно досие. Това заяви за “Хоризонт” Красимир Грудев, член на Управителния съвет на Сдружението на частните болници, по повод изказването на здравния министър за въвеждане на персонален пръстов идентификант.

Може би министърът е споменал въвеждането на пръстов отпечатък в преносен смисъл, защото от догодина така или иначе ще се въведе електронната здравна карта и досие, заяви Грудев, който е и управител на частна многопрофилна болница в Пловдив, която работи със Здравната каса.

Ролята на пръстов отпечатък може да играе и неговата лична карта, и неговото лично електронно досие, което, според мен, е напълно достатъчно, за да бъде идентифициран и ако има някаква злоупотреба с тези данни, това да може да бъде установявано.

От Здравната каса отказаха коментар по темата, като обясниха, че и в момента в болница се постъпва и изписва чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение.

Чекиращата система не позволява хоспитализация или дехоспитализация, без да са въведени личните данни чрез прекарване на личната карта през четеца, уточни Грудев.

По отношение на излишните хоспитализации и ефективното използване на парите в здравната система, Красимир Грудев заяви, че проблемът идва от системата на финансиране по клинични пътеки, сред които има много, за които не е необходима хоспитализация.

Системата на клиничните пътеки не позволява цялостно и комплексно лечение на пациента. За да можем да го лекуваме и от другите заболявания, без това да натоварва бюджета на болницата, се налага да бъде изписан от едната клинична пътека за едното заболяване  и да бъде вкаран по другата клинична пътека за другото заболяване.

Основните проблеми след въвеждането на двата пакета от 2016 година ще дойдат от неудовлетвореност на пациентите от необходимостта да изчакват, понякога и до 6 месеца.

Според Грудев разделянето на пакетите няма да затрудни достъпа на пациентите до лечение на основните заболявания, които и в момента се покриват от Здравната каса. От 310 клинични пътеки 235 са включени в основния пакет и предполагат незабавно лечение, 65 са и в двата пакета, а само четири са в допълнителния. Определянето на спешността на състоянието на всеки пациент обаче винаги ще поражда спорове, включително и съдебни дела, затова е необходим сериозен дебат по темата:

Контролът върху медицинска дейност трябва да е в ръцете на пациентите, но е добре това да става чрез ваучер, който пациентът да прецени дали да плати, а не чрез статистика за удовлетвореност на пациентите.

Интервюто с Красимир Грудев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна