Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВАС започва делото за застрояването на Карадере

Снимка: www.wikimapia.org
Във ВАС започва делото, от което зависи застрояването на Карадере. Люба Батембергска – координатор на гражданскакта инициатива "Да спасим Карадере", каза в предаването "Преди всички ":

Ние вярваме в справедливия съдебен процес, но самите процедури във ВАС не са достатъчни, за да гарантират безпристрастност на процеса. На случаен принцип се избира само докладчикът по делото, но не и целият тричленен състав. Софтуерът, с който се избират докладчиците, дава възможност за манипулация. По делото вече е участвал съдия Андрей Икономов, който има спорна репутация, но не може да се говори генерално нито за всички съдии, нито за един конкретен съдия.

В началото на октомври миналата година РИОСВ-Бургас даде разрешение за изграждането на инвестиционен проект за луксозен къмпинг в местността, което по-късно беше отменено. В момента се оспорва отмененото решение, задължаващо инвеститорът да мине през оценка за въздействие върху околната среда.

Тази сутрин пред сградата на Върховния административен съд беше организиран флашмоб, с участието на хора, загрижени за бъдещето на Карадере.

Интервюто на Силвия Великова с Люба Батембергска можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна