Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ затвори цеха за производство на дървени въглища в Красново

Снимка: БГНЕС

Цехът за производство на дървени въглища в Красново, който обгазяваше района на хисарското село от месеци, беше временно затворен от Регионалната инспекция по околната среда и водите. От инспекцията уточняват в предписанието си, че в законовите срокове фирмата "АИБО - С" ЕООД трябва да извърши съответните технически промени по съоръженията. 

Проверката на Екоинспекцията беше провокирана от сигнали на жители на Красново. Оплакванията им са, че цехът за производство на дървени въглища, който се намира само на около 150 метра от селото, работи предимно през нощта, а задушливите газове се стелят над Красново рано сутрин и тровят всичко наоколо. В средата на септември експертите констатираха превишения от 13,5 пъти над нормата на въглероден оксид, който се отделя при обработката на дървени въглища.

Законовият срок, в който собственикът на фирмата трябва да отстрани нередностите, е един месец. След това ще бъдат извършени контролни измервания, които ще покажат дали нормите за чистотата на въздуха се спазват, подчертаха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оттам уточниха още, че при издаването на удостоверението за въвеждане в експлоатация на цеха главният архитект на Община Хисар не се е съобразил със законовите разпоредби и не е изискал протоколи от замервания на емисиите на вредни вещества . Ако това се беше случило, цехът изобщо нямаше да започне работа, е мнението на инспекторите.

Собственикът на фирмата Борис Попчев заяви, че цехът в момента  работи денонощно, но с ограничен капацитет. Прави се всичко възможно по съоръженнията. Ще се извършват и замервания, така че в най-скоро време показателите на въглеродния оксид да бъдат в норма, допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!