Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Т. Петкова: Идеята държавата да изкупи акциите на двете американски централи е неприемлива

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министерството на енергетиката не подкрепя идеята на работодателските организации за среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване акциите на двете американски централи в комплекса „Марица Изток“. Няма такова решение - категорична беше в интервю за „Преди всички“ министър Теменужка Петкова:

В никакъв случай не е взето подобно решение. Това е една идея, която много отдавана се лансира в сектора. Смятам, че това е идея, която е неприемлива, както за министерството, като и за българското правителство. Българската държавна национално-електрическа компания няма средства, за да придобие подобни акции. От друга страна – това са частни компании, те трябва да заявят желание какво да се случи с тяхната собственост. Отделно от това, между двете американски централи и НЕК съществуват договори, които са за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни също, че държавата няма дялове в "Ей И Ес Марица Изток-1", а само в "Контур глобал Марица Изток-3".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от