Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стайков: Доказването от фирмите за какви цели използват активите си създава възможност за натиск

Ася Гонева: Мярката е правилна и ще ограничи нелоялните практики към хазната

Не е ясно по каква методология фирмите ще трябва да доказват, че използват автомобилите и недвижимите имоти за над 5 хил. лева само за служебни цели. В случай че не докажат употребата им, те няма да могат да могат да възстановят целия си данъчен кредит върху направената инвестиция.


За да възстановят ДДС или част от него при покупка на автомобил или недвижим имот над 5 хил. лева, фирмите ще трябва да представят разпределение на целите за ползването му. Това предложи Министерството на финансите и беше одобрено от правителството. Работодателите подкрепят въвеждането на такъв праг, но доста по-висок от 5 хил. лева, например 50 хил. лева, припомни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Въпросът е дали това е обективно възможно да се докаже и дали има равно третиране каква част се използва за лични цели и каква за служебни.

Методиката, по която фирмите ще трябва да доказват за какви цели е използван активът, ще бъде определена от министъра на финансите. Икономистът Калоян Стайков обясни, че това създава възможност за натиск спрямо някои фирми:

В законопроекта се запазва възприемането, че данъчнозадължените лица са виновни по презумпция и те са тези, които трябва да докажат, че не използват активите за лични цели, което изглежда много странно. Не разбирам защо данъчнозадължените лица са третирани от НАП като виновни и трябва да доказват, че не правят злоупотреби, а не обратното.

Ако фирмата успее да „докаже“, че не използва актива за лични цели, т.е. ако тя е достатъчно близка до данъчните, целият данъчен кредит ще бъде възстановен. Ако обаче управляващите искат да окажат някакъв натиск на дадената фирма, те могат да започнат да се заяждат за всякакви неща.

Според Ася Гонева от КНСБ мярката е правилна и ще ограничи нелоялните практики към хазната:

Не е логично да си закупуваме безброй апартаменти и коли, да си спестяваме ДДС-то, защото сме щели да ги използваме за нуждите на фирмите.

Репортажа чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна