Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище в родопското село Гудевица печели Гражданската награда на ЕП

| обновено на 09.10.15 в 14:22
Народно читалище "Бъдеще сега 2006"
Снимка: www.gudevica.org

Гражданската награда на Европейския парламент (ЕП) за 2015 година беше връчена на официална церемония в София. Носител на приза тази година е Народно читалище "Бъдеще сега 2006". Формално сградата на читалището се намира в родопското село Гудевица, но чрез  виртуалното пространство дейността му се пренася до много хора далеч от Родопите.

Теодор Василев, мениджър обучение и развитие, заяви:

Ние вярваме в бъдещето на образованието и вярваме в това, че като педагози и като хора, които работим с млади хора и с деца, ние трябва да идваме от бъдещето. Страхотно го показва и нашето име "Бъдеще сега", което искаме да виждаме в бъдеще в България, това, което искаме да виждаме в Европа, това, което искаме да виждаме в самите нас.

Президентът Росен Плевнелиев, който участва в церемонията, посочи, че българските читалища имат важна мисия:

Да възпитава, да развива личността и обществото. Тези уникални за света средища на просветата, възникнали по българската земя преди повече от 150 години, са най яркото доказателство за любовта към познанието. Именно така действа и Народно читалище "Бъдеще сега". За по-малко от десет години те успяха да влеят ново, модерно съдържание в старата възрожденска форма.

Идеята да се възстанови дейността на читалището, създадено преди 100 години, се заражда покрай намерението на група съмишленици да спасят сградата и да я възстановят.

Когато различни хора, от различни области се съберат заедно от една идея, от един такъв порив, нещата могат да стигнат много далеч, както стана при нас. И до ден днешен сърцето ни остава по някакъв начин в Родопите. Това е едно място, което много ни зарежда и сме щастливи, че успяхме да изградим този център за работа с деца, младежи и възрастни
, каза в предаването "Преди всички" Теодор Василев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна