Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказки от Италия

Снимка: Wikia
Историята за двамата влюбени Ромео и Жулиета, разделени от враждата между двете фамилии Капулети и Монтеки, е добре известна – познаваме я от едноименната трагедия на Уилям Шекспир. Фабулата  й, обаче ,може да бъде проследена назад във времето, още до трагичната любовна история за Пирам и Тисба в „Метаморфози“ на Овидий. Там родителите на двамата влюбени се презират помежду си и Пирам погрешно решава, че любимата му Тисба е мъртва. 
Близо до Шекспировата пиеса, написана между 1591 и 1595 година, са  и по-ранните  италиански новели на писателите Салернитано и Луиджи да Порто -  при Да Порто, Ромео поглъща отровата, а Жулиета се пробожда с камата.  Италианските приказки били много популярни сред почитателите на театъра и достигат до Шекспир, най-вероятно  чрез колекцията от  италиански приказки на Уилям Пейнтър от 1567 г., озаглавена ,,Дворецът на удоволствието''.
Дали  Ромео и Жулиета наистина са съществували? Можем само да гадаем . Имената Монтеки и Капулети  са споменати в „Божествена комедия“ на Данте. Има исторически данни за семейство, наречено Монтеки, което е дало името си на политическа партия във Верона, a семейство Капулети е имало в Кремона… Въпреки това всяка година хиляди туристи се стичат във Верона, в къщата на Жулиета, както я наричат днес, за да се качат на балкона, на който се е срещала с Ромео и да напишат желание, което да закачат на стената. Къщата  е построена през 14 век в романски стил. За да се влезе в нея се минава под красива арка. Прозорците са малки и тесни. Най-забележителната част отвън е малкият балкон, който е украсен с еднакви по-големина геометрични фигури. Отвътре къщата е истинско произведение на изкуството. Помещенията са просторни и в тях издигнали тънки колони с красиви капители. Стените са украсени с портрети на Жулиета и нейното семейство Капулети.
Още за Ромео и Жулиета, за катедралата „Св. Анастасия“ във Верона и часовниковата кула във Венеция, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в събота сутрин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени