Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Шушкевич: Белоруският президент Александър Лукашенко е нелегитимен

Станислав Шушкевич
Снимка: Николай Кръстев

Много голяма част от обществото в Беларус продължава да мисли постарому, което дори се налага върху по-младите хора. Смятам, че вина имат т.нар. "недобросъвестни хора", които по този или по онзи начин са се добрали до властта.


Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ бившият президент на Беларус  Станислав Шушкевич:

Глава на тази пирамида е белоруският президент
Александър Лукашенко, който според мен е нелегитимен – той винаги фалшифицира всички избори и независимо от това как хората гласуват, той винаги ще печели.

Според Шушкевич, изборите са операция, която е организирана от специалните служби на Беларус, като в същото време продължава насилственото русифициране на страната и пренебрегването на патриотите в нея:

Има случаи, когато в Беларус изчезват видни опозиционни политици, които биха могли да бъдат сериозен конкурент на управляващите и това е стил, който продължава в Беларус и който е продукт на стария принцип “Аз съм началник, ти си нищо“, който се пренася върху цялата държавна система на управление.

През тези 20 години всеки опит за локализирано противопоставяне на Лукашенко завършва ссъс сериозна физическа разправа, допълни още Станислав Шушкевич.

По-наивна структура от Европейския съюз аз не познавам, подчерта бившият президент на Беларус  и допълни:

Европейските депутати и чиновници в Страсбург и Брюксел -  ако твърде дълго ги убеждавате с думи, те започват да ви вярват  и смятат, че човек постъпва така, както говори. Що се отнася до Лукашенко – той винаги лъже.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна