Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се български проект за електронното гласуване

Пред завършване е български проект за електронното гласуване, наречен „Български модел за електронен референдум“. Той се осъществява с подкрепата на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Можем да говорим за добре обмислена схема, при която максимално се гарантира сигурността на изборния процес във всички аспекти, по които в момента има подозрения, каза в предаването „Преди всички“ Любомир Благоев от Лабораторията за електронно управление към БАН.

Той обясни, че технологията, която са разработили по проекта, рязко намалява възможността да се извършва манипулации:

Технологията не предизвиква някакъв ударен преход към нов тип гласуване, напротив – преходът е плавен. Има три начина за гласуване – дистанционно електронно, присъствено електронно, при което човек пак може да отиде в секция, но няма никаква хартия, гласува в тъмната стаичка с някакъв екран. Остава и класическото гласуване с хартиена бюлетина./…/Тези, които имат компютърни умения, но нямат компютърни средства отиват в секцията за присъствено електронно гласуване, а тези, които не разполагат с двете или имат високо ниво на доверие гласуват с хартиени бюлетини.

По отношение на тайната на вота Любомир Благоев обясни, че експертите от екипа са въвели т.нар. "уникален анонимен идентификатор":

Това е код, който системата гласува за дадено лице, за участието му в даден изборен процес. Той е уникален, но по него не може да се открие самоличността на лицето. Този код е част от данните в бюлетината, лицето, което гласува го вижда, може да си го запише и след това да упражнява персонален контрол.

Любомир Благоев каза още, че при електронното гласуване не е необходим непросредствен контрол на място в секцията, а мониторингът е по-сигурен, защото контролиращите са известни на всички.

Цялото интервю с Любомир Благоев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна