Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България прекърши и "Лалетата", чака Белгия или Германия на 1/4-финал на Евроволей

Владимир Николов отново беше най-резултатният ни нападател при успеха над Холандия с 3:2
Снимка: БГНЕС

Волейболистите ни победиха драматично с 3:2 гейма състава на Холандия в последния си мач от груповата фаза на Европейското първенство по волейбол за мъже. Третият пореден успех класира нашите на първото място в първа група на шампионата. Това позволява на водения от Пламен Константинов състав да играе директно на четвъртфиналите в турнира, където в сряда ще се изправи срещу Белгия или Германия.

Двубоят започна равностойно, като играта през целия първи гейм почти изцяло вървеше точка за точка. "Трикольорите" получиха първия си геймбол при 24:23, но холандците успяха да спечелят следващото разиграване. Все пак българският отбор достигна до аванс в резултата и крайното 29:27 след ас на Николай Пенчев.

Втората част започна по вкуса на България и отборът поведе с 16:13. Тогава либерото Теодор Салпаров получи контузия и трябваше да бъде заменен. Проблем с екипировката на влезлия на мястото на Салпаров - Владислав Иванов, забави двубоя с повече от 15 минути и това помогна на "оранжевите".

Холандия постигна шест поредни точки и след това поведе с 22:18, което се оказа достатъчно, за да бъде изравнен резултатът след 25:20.

Третият гейм също беше изключително оспорван и драматичен. Холандският отбор игра силно в началото и поведе с 16:12 и след това с 21:17. Появилият се в игра втори разпределител Любомир Агонцев се включи силно и има основен принос за повторното спечелване на аванс за България. "Лъвовете" се възползваха от третия си геймбол и с ас на резервата Мирослав Градинаров поведоха при 28:26.

Четвъртата част също беше изключително драматична, но този път успехът беше в полза на Холандия. "Оранжевите" поведоха последователно със 17:14 и 21:19 и се добраха до трайбрек след драматично 25:23.

В петия гейм играта отново премина при поделено превъзходство за двата състава. Смяната на игралните полета дойде при 8:7 за холандския отбор. Силен сервис на опитния Владимир Николов и удар на топката в мрежата дадоха аванс за "трикольорите" при 12:12. Българите спечелиха двубоя при третия си мачбол със 17:15 и 3:2 след близо три часа игра в "Арена Армеец".

Най-резултатен за България отново беше Владимир Николов с 27 точки. Николай Пенчев добави още 15 точки за успеха на България. Кай ван Дайк завърши с 26 точки за Холандия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна