Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Томов: Със системата на пръстовия отпечатък може да се мисли за отпадане на лимитите за направления

Снимка: БГНЕС

Пръстовият отпечатък за прием на пациенти в болницата е най-евтиният идентификатор, защото няма да се изразходват средства за карти. Електронните устройства, които ние ползваме, работят на същия принцип. Това ще бъде един четец, който следи избрани геометрични точки от пръста на човек. На тази база ще се генерира код, който се прикрепя към имената и ЕГН-то на даденото лице.

Това каза за “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“ Тома Томов, представител на КТ “Подкрепа“ в Надзорния съвет на НЗОК:

Идеята е пръстовият отпечатък да се дава при първо посещение навсякъде в системата и той да може да се регистрира независимо дали посещавате личен лекар или специалист. Това ще спести време, защото вие така или иначе отивате при някого от тях.

На тази основа може спокойно да се помисли за отпадане на лимитите за направление. Ако ние гарантираме наистина присъствието на пациента, не мисля, че някой от нас може да оспори възможността на този пациент да ползва каквото и да е направление или лечение.

Той обясни, че въведената система с лични карти е дала добър резултат:

Работещата в момента система в болничната помощ, удостоверяваща присъствие на пациенти, чрез чекиране на лични карти, даде ефект в рамките на 1,5%-1,7% от бюджета на болничната помощ. 

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна