Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия ТВ дебат срещу Хилари Клинтън Бърни Сандърс атакува неравенството в Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На първия телевизионен дебат на кандидатите за президент от Демократическата партия Бърни Сандърс атакува неравенството в Америка в продължение на няколко десетилетия.

Сега настъпи моментът, в който има възможност да бъде чуто от всички. Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс е вторият по популярност кандидат на Демократическата партия за президент след Хилари Клинтън.

Донкихотският подход на Сандърс започва още през 70-те години, когато за първи път се кандидатира от името на Партията на съюза на свободата. От тогава досега мисията му е да премахне несправедливостта спрямо работниците, причинена от неравното разпределение на приходи. Списанието New Yorker го сравни с изтъркана плоча, която привлича младото поколение.

Бърни Сандърс се възприема като демократ-социалист, а социализмът напоследък има някакъв възход в САЩ. Връзката на социализма с комунизма се приема за ретро.

На дебата той обра овациите, като се изказа твърдо срещу институционалния расизъм и "за" промяна в системата за лишаване от свобода.

Представянето на Сандърс беше оценено като слабо от коментаторите заради не много подредените му мисли. Той беше уязвим на нападки от уверената и добре подготвена Клинтън.

Бившият държавен секретар постави под въпрос политиките му, които в миналото са били за по-лек контрол на оръжията. Най-голямата бариера пред Сандърс е да успее да убеди Америка, че е необходимо да се отхвърли капитализмът.

Коментара чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна