Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италианското правителство одобри указ срещу тютюнопушенето

Италианското правителство одобри указ срещу тютюнопушенето. Toй е съобразно новите европейски изисквания и ще влезе в сила до Коледа. 

Указът забранява продажбата на електронни цигари на лица под 18 години, както и течни пълнители за тях от никотин или други продукти. Наказанието за който продава тютюн, цигари и електронни цигари на малолетни е отнемане на разрешителното за три месеца при първо нарушение, при следващи такива разрешителното се анулира. Забранява се да се пуши в леките коли в присъствието на деца и бременни жени, в, около и пред детските здравни заведения, гинекологичните и родилни отделения. По тези места ще бъдат поставени табла посочващи  опасните последствия от употребата на цигари. На автоматите за тяхната продажба ще се въведат нови програми за възрастовото ограничение до 18 години. Няма да има вече опаковки от 10 цигари, нито опаковки от 30 грама  тютюн. На всички пакети  цигари, пури и тютюн надпис ще напомня, че  димът съдържа  70 канцерогенни вещества. Предупредителни надписи като „ Пушенето убива – спри веднага” с фотоматериали отнасящи се до здравето, ще заемат 65% от повърхността на всяка отделна  опаковка на различните тютюневи изделия. Забранява се тяхната покупко-продажба чрез интернет. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от