Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските оторизирани власти настояват "Фолксваген" да изтегли от пазара 2,4 милиона автомобили

Немският автомобилен регулатор KBA ще принуди компанията "Фолксваген" да изтегли от пазара в страната 2,4 милиона превозни средства, след като най-големият производител на автомобили в Европа беше въвлечен в огромен скандал относно "измамни" тестове за отделяните вредни газови емисии на дизелови автомобили.

Ние разпоредихме изземване на 2,4 милиона автомобили на компанията, заяви говорител на германския орган, отговарящ за моторните превозни средства, потвърждавайки по този начин информация на немската преса.

По-рано днес немският ежедневник "Билд" съобщи, че KBA е отхвърлил предложение на "Фолксваген", според което притежателите на засегнатите от софтуерната измама дизелови автомобили биха могли доброволно да предоставят техните коли за поправка.

През миналия месец "Фолксваген" призна, че е инсталирал софтуер в дизеловите автомобили чрез който да представя неверни данни за нивата на отделяните от двигателите вредни газови емисии. Компанията посочи, че тази "измама" е засегнал 11 милиона автомобили по целия свят. Компанията заяви, че ще се стреми да започне изтегляне на засегнатите автомобили през януари 2016-а година и се надява цялостните поправки да приключат до края на следващата година. 

Немският автомобилен регулатор KBA и други европейски национални оторизирани власти ще трябва да предоставят по-късно днес актуална информация на Европейската комисия в Брюксел относно разследванията на скандала с вредните емисии на съответните техни пазари.

Също така, транспортното министерство на Германия заяви, че транспортният министър Александър Добринд ще направи изявление относно скандала с "Фолксваген" днес по обяд (около 12:00 ч.). Преди време немското транспортно министерство посочи, че около 2,8 милиона автомобила в страната са били засегнати от скандалната софтуерна измама.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени