Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската болница в Димитровград дължи около 3 500 000 лева средства на различен тип кредитори

Снимка: БГНЕС

През 2006 година започва ремонт на покрива на Общинската болница "Света Екатерина" в Димитровград. Сумата, която трябва да се заплати, от 50 000 лева се покачва над 10 пъти и стига близо 600 000 лева, защото тогавашната управа на болницата отказва да се разпрати със строителния предприемач Георги Табаков. Той търси съдействието и на Общинския съвет на Димитровград, и на тогавашния кмет, които отказват плащанията.


Стигна се до съд, но този договор не съм го подготвил аз, поясни Табаков и допълни:

В съда, като влезнахме – делото се водеше в София осъдихме ги. Съдът реши да ни бъде изплатена сума от 596 000 лева и отделно лихвите.

Предприемачът се лута из институциите повече от седем години, но през май 2013 година следващият Общински съвет на Димитровград след гласуване взема решение да изплати сумата. След споразумение с кмета се стига до финансовата помощ от общината, която превежда над 500 000 лева на болницата, която от своя страна се издължава за ремонта.

Задълженията на болницата са паднали до около 2 500 000 лева, поясни Светослав Стойков, заместник-кмет на Димитровград:

Това, което виждам в отчетите на болницата, е, че  новият начин на работа на новото ръководство допринася до изплуването от тежкото финансово състояние, в което бяха попаднали.

Има шанс хората от Димитровград да бъдат лекувани качествено, категорично заяви и новият заместник-управител на болницата доктор Валентин Палашев:

Развитието на болницата е задължително, като в момента се опитваме финансово да стабилизираме болницата. Изключително трудно е, защото болницата дължи около 3 500 000 лева средства на различен тип кредитори.

Подробности чуйте в репортажа на Дора Атанасова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени