Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съби Събев: Добре е, че България се намира под ракетен чадър

По принцип подходът е Военното разузнаване да е оглавено от военен. Разбира се, не пречи да бъде цивилен, стига той да бъде добре подготвен в материята. Това каза за предаването "Нещо повече" председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" ген. Съби Събев, който изтъкна, че в последните 20 години и авиацията, и армията са били неглижирани.

Способностите на НАТО са сумарните способности на всички държави-членки и всяка държава в НАТО има ангажименти да развива отбранителни способности. Ние, винаги поради някакви други приоритети – недостиг на средства и т.н., политиците намаляваха бюджета. Беше приет ангажимент при приемането на България в НАТО в средносрочен план да поддържаме, тъй като нашите въоръжени сили се нуждаеха от модернизация, за да бъдат оперативно съвместими с НАТО и ето 11 години, след като България е член на НАТО, ние не можем да кажем, че целите по оперативната съвместимост са постигнати. Напротив! Има много да се работи.

За първи път България ще попадне под противоракетен чадър, когато бъде завършена системата за противоракетна отбрана, която САЩ изгражда в Европа, заяви Събев и изтъкна, че над страната ни не е имало такъв щит по време на Варшавския договор:

Необходими са такива способности, предвид на бързото развитие на ракетните технологии и разширяването на страните, които притежават такива балистични ракети. Тенденцията е все повече страни да придобиват такива способности. Вече ракетноядреното върздържане, което съществуваше през Студената война, не е гаранция, че такива средства няма да бъдат използвани. Добре е, че България се намира под такъв чадър.

В Сирия режимът на Асад контролира едва около 20% от територията. Разрастването на териториите под контрола на останалите групировки, включително "Ислямска държава", вероятно е причина Русия да реши да подпомогне Асад в четвъртата година на гражданската война.

Това не е възможно да стане само със силите на авиацията. По тази причина Иран се ангажира с изпращането, евентуално, на бойци. Имаше индикации, че е възможно руски доброволци да се появят, последно се появиха информации, че и кубински инструктори започват да пристигат и да готвят допълнителни сили на сирийския режим. Обстановката се усложнява.

Събев определи отношенията между САЩ и Русия като "замразени". Поддържат се само контакти на дипломатическо равнище. Според експерта мненията, че Третата световна война реално е започнала, са "преекспонирани", тъй като няма данни за сериозна ескалация в отношенията между САЩ и Русия. Хибридни войни обаче очевидно се водят.

Интервюто на Людмила Железова с о.р. ген. Съби Събев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени