Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Тодоров: Архитектурата е едно от най-трудните изкуства

БНР Новини
Един от проектите на арх. Тодоров - четиризвезден хотел и спа център в ски курорта Капрун в австрийските Алпи
Снимка: skyline-architekten.at/kaprun.html

Нашето изкуство е най-трудното: нашето единствено изразно средство е това, което сме построили…, обича да казва арх. Тодоров.

Един от най-известните ни архитекти зад граница Петър Тодоров представя в София изложба на свои реализации и проекти заедно с Виенското си бюро. В Централния дом на архитекта ще видим вече построени бизнес, жилищни сгради и туристически обекти в Будапеща, Виена, ски курорта Капрун и Везенуфер, както и проекти на Център на науките в Белград, музей „Серлахиус” в Менте, Финландия и много други.
Петър Тодоров живее и работи от 25 години във Виена, където основава свое архитектурно ателие и реализира редица проекти в цяла Европа. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и техническия университет във Виена. Има следдипломна квалификация в Университета за приложни изкуства в австрийската столица.
Петър Тодоров е проектирал и много сгради в България, сред които жилищни и търговски обекти на бул. „България” и софийските квартали „Бояна” и „Симеоново”. Остава нереализиран проектът му за Партийния дом, с който пилонът с петолъчката трябва да бъде премахнат, а на негово място да се построи нов стъклен купол с панорамен бар, където да се провеждат изложби и конференции. В България е носител на наградите „Интерарх” и „Визар”.
С изложбата на българския архитект и виенския му екип завърши тазгодишното първо издание на Архитектурния фестивал в столицата.
Петър Тодоров разказа в „Артефир” за реализацията на собствените си проекти и съвременните архитектурни тенденции. Ще чуете и неговото професионално мнение за промените в архитектурата на София и българските градове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени