Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Няма да има оставки в МВР заради инцидента със загиналия имигрант

| обновено на 16.10.15 в 21:14
Снимка: БГНЕС

Няма да има оставки в системата на МВР по повод трагичния инцидент със загиналия имигрант, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова от граничния пункт "Капитан Андреево". Тя определи като смели действията на граничните полицаи, участвали в акцията по задържането на нелегално преминалата границата група, а самата група бежанци била с особен профил, каза министър Бъчварова. Тя определи случая като трагичен инцидент и изрази съжаление за загиналия човек. Разследването по случая продължава.

Най-важното, което трябва да припомним на всички, е, че не това е политиката на нашата страна по отношение на бежанците. Ние проявяваме изключителна загриженост. Съдействаме им там, където можем, но следваме правилата. Това е основното ни достойнство в момента и затова е възможно в такава сложна ситуация, за съжаление, да се стигне до такъв трагичен инцидент. Искам да повторя, че няма политика на проява на насилие към бежанците. Точно обратното е, но в тази изключително сложна ситуация мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, е, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване. В този смисъл служителите са си свършили работата, обясни Бъчварова.

Ситуацията на българо-турската граница е сериозна.

Съжаляваме, че по този начин се случва, но това е повод да си дадем сметка колко сериозна е ситуацията на българската граница по отношение на тези вълни от хора, които я преминават. Другото ни много важно задължение е да държим сметка и да предотвратяваме опасността от навлизането на такива групи, които крият риск за сигурността на страната. Евентуално за опасност с оглед на терористични заплахи. Затова следваме политиката си на непрекъснати проверки, посочи вътрешният министър.

Преди да пристигне на "Капитан Андреево"  Румяна Бъчварова е имала среща с валията на Одрин. Тя посочи, че е изразила оценката си за доброто сътрудничество с турската страна и е благодарила за съдействието, което валията е оказвал, когато е имало по-тежки ситуации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна