Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отново ще изпадне в рецесия, прогнозира американският икономист Шон Снайт

| обновено на 17.10.15 в 12:15

Светът отново ще изпадне в рецесия, прогнозира за "Събота 150" американският икономист Шон Снайт. По думите му влошените икономически показатели на Китай и все още крехкото възстановяване на икономиките на САЩ и Европа могат да бъдат изправени пред ново предизвикателство:

Рисковете за връщането на ресецията се увеличават. Имам предвид - и за Съединените щати, и за останалата част на света, вероятността за изпадане в рецесия през следващата година непрекъснато нараства. Знаете, че в момента има кредитиране на много ниски лихви. В същото време в Китай много сериозен правителствен дълг беше използван, за да се задържи растежът на много високо ниво, но в крайна сметка основните проблеми ще се върнат. Дали ще видим такава криза, каквато имаше през 2008? Може би не, но ако ситуацията в Китай продължава да се влошава, може да се изправим пред ново предизвикатество и нова рецесия.

Готов ли е светът да се изправи пред нова криза и какво е влиянието на проблемите в Близкия изток върху световния икономически растеж, можете да чуете от интервюто на Марта Младенова с Шон Снайт в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна