Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилма Русеф заплашена от импийчмънт?

Автор:
Снимка: БГНЕС

Опозицията в Бразилия предприе решителни стъпки за предизвикване на импийчмънт на президента Дилма Русеф. Решение на Върховния съд парира замислената маневра в Камарата на депутатите.

Дилма Русев директно заяви, че срещу нея е задвижен „открит преврат“. Според нея опитът за преврат е не само срещу нея, но и срещу проекта на нейната Работническа партия за социално включване, срещу програмите за преодоляване на бедността, наречени „Семейна кошница“, „Моят дом“, „Моят живот“, срещу повишаването на минималната заплата. Тя бе категорична, че ще брани социалните завоевания от опозиционния натиск да се промени посоката на развитие на Бразилия:

Този превратаджийски натиск не е толкова срещу мен, колкото срещу онова, което представлявам. Аз представлявам историческите завоевания на правителството на Лула, които преобразиха Бразилия, които отстояха суверенитета на тази страна, които я превърнаха в загрижена за съдбата на работничките и работниците. Аз представлявам националния суверенитет, справедливото разпределение на богатството, социалното включване., каза Русев пред конгреса на най-големия и авторитетен бразилски профсъюз - Единната централа на трудещите се.

Сегашното нажежаване около Дилма тръгна с оповестен наскоро доклад на бразилската Сметна палата. Според него в края на предишния мандат на президента са били предприети ходове по прикриване на данни за бюджетен дефицит, за да не повлияят те на президентските избори - същите, които донесоха на Русеф  трудна победа над опозиционния й съперник Аесио Невеш, изостанал от нея само с 3%.

Коментарът на Къдринка Къдринова може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени