Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари за политическата стабилност в Турция след атентата в Анкара и преди изборите на 1 ноември

| обновено на 17.10.15 в 11:18

Обстановката в Турция след атентата в Анкара изглежда относително спокойна. Няма да е прецедент избори да се провеждат в сложна обстановка, каквато е в момента в Турция. На първи ноември вот ще има., коментира в предаването „Събота 150“ турския журналист Алпаслан Йълдъз ситуацията в южната ни съседка, седмица след атентатите и дни преди изборите на 1 ноември.Той каза още:

Благодарение на властите и силите за сигурност на този етап в страната няма регистрирани инциденти, предизвикани от дейността на различни групировки. Причините за събитията от последните дни могат да се търсят навсякъде,но повечето хора смятат, че те имат пряка връзка от една страна със стратегическото положение на Турция, а от друга със ситуацията с бежанската вълна. Ако се вгледаме внимателно в станалото в Анкара и си припомним и нападението през юни,в навечерието на предишните избори у нас, можем да видим известни прилики в събитието. А, това от друга страна ни кара да мислим, че извършителите трябва да се търсят сред редиците на „Ислямска държава“, ПКК или друга групировка. Няма да е прецедент избори да се провеждат в сложна обстановка, каквато в момента съществува у нас, но смятам, че на първи ноември вот ще има.

Алпаслан Йълдъз коментира още мигрантската криза, ролята Турция за спирането на бежанската вълна към Европа:

Турция е част от Европа. Няма да сгрешим, ако кажем, че в известна степен действията й по определени въпроси са подчинени и на европейските изисквания. Неведнъж е заявявано, че страната ни има опит в посрещането на бежанци. Но няма да откажем да приемем подкрепа от европейските на съюзници. 

Налице са много индикации, че двете атаки са свързани. Изглежда, че единият от атентаторите в Анкара е бил брат на един от атентаторите в Суруч. Така че, има персонална връзка. И двамата братя са били членове на така наречената Ислямска държава в Сирия. Налице е връзка и по линия на организацията. И третата връзка е, че и в двата случая основната цел на атаките е прокюрдската Демократична партия на народите, заяви в интервю за „Събота 150“ д-р Керем Йоктем- политолог, преподавател по история на Югоизточна Европа и съвременна Турция в университета в Грац.

Най-важният въпрос, когато има терористично нападение е - кой извлича полза от него?., каза още Йоктем и уточни:

Знаете, нестабилността и несигурността имат собствена логика и често пъти ползите не са за онези, които са ги предизвикали. Знаем, че в голямата степен настоящият хаос е свързан с факта, че президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган е в процес на политическо оцеляване, което го принуждава да прави някои неща. Например да става все по-авторитарен, да настоява, че ако получи мнозинство, ще направи Турция президентска република. Нищо от това обаче изглежда няма да бъде приложено на практика в тази хаотична ситуация през последните няколко месеца.

В звуковите  файлове може да чуете интервюто на Шевкие Чакър от турската редакция на Радио България с турския журналист Алпаслан Йълдъз, както и интервюто на Ангел Григоров с Керем Йоктем.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна