Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев: В половината от общините у нас има райони със значителен риск от наводнения

Изводът е на база предварителна оценка на риска от наводнения

Снимка: БГНЕС

В половината от общините в страната има райони със значителен риск от наводнения. Това сочи предварителна оценка на риска от наводнения, каза в предаването „Преди всички“ Асен Личев – директор на Дирекция „Води“ в Министерството на околната среда и водите.

На базата на тази оценка предстои да бъдат изготвени проекти на карти на районите под заплаха от наводнения и на районите с риск от наводнения. Картите са изработени и проектите могат да се видят на сайта на МОСВ и на басейновите дирекции. Предстои те да бъдат представени за обществено обсъждане.

Асен Личев подчерта, че в момента у нас няма безстопанствени язовири. От обявените преди време в предаварийно състояние 61 язовира сега са останали само 9 и по тях се работи.

Няма нито един язовир в предаварийно състояние, който да не е саниран. Проверени са общо 1214 участъци за проводимост на речните русла, където на 786 е констатирана нарушена проводимост. Направена е приоритизация на тези участъци и е изпратена на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС за финансиране, уточни експертът.

Цялото интервю с Асен Личев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна