Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска проверка във френски офиси на "Фолксваген"

Полицията е обискирала главния офис на "Фолксваген" във Франция във връзка с разследването на компанията относно измама с тестовите изпитания на вредните газови емисии на нейните дизелови автомобили, заяви в неделя говорител на фирмата.

Акцията се е провела в петък, но за нея не беше съобщено до неделя, като цели на проверката са били централният офис на автомобилния гигант във Вилерс-Котере и нейният втори офис близо до Париж. Ние сътрудничим при пълна прозрачност, заяви говорителка на компанията.

В същото време говорител на прокуратурата в Париж посочи, че при акциите е бил иззет компютърен хардуер.

Сходни търсения вече са били извършени в централите на компанията в Италия и Германия, показвайки, че скандалът с измамните емисии не показва никакви признаци на затихване.

"Фолксваген" вече обяви, че е заделила 7,3 млрд. долара за справяне със софтуерния проблем в нейните дизелови автомобили, като новият главен изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер очаква тази сума да нарасне.

Най-голямата европейска автомобилна компания е изправена пред разследвания от страна на европейските и на американските власти, както и пред съдебни дела от нейни ощетени клиенти, след като призна, че е монтирала в 11 милиона превозни средства в световен мащаб така наречени "коригиращи устройства", отчитащи неверни резултати при тестове за отделните вредни емисии.

По-рано този месец френски прокурори започнаха предварително разследване на "Фолксваген" по обвинения за "утежнена измама".

През миналата седмица пък германските оторизирани власти (немския автомобилен регулатор KBA) заявиха, че ще принуди компанията да изтегли от движение 2,4 милиона превозни средства, за да направи промени в "измамния" софтуер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени