Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Екимджиев: Адвокат от страна на пострадалите няма и не се знае как се разпитват мигрантите

Ю. Ангелов: Някой си изпълнява служебните задължения - той по никакъв начин не трябва да бъде винен от псевдоправозащитни организации

Снимка: БГНЕС

Въпросът има и още по-дълбоко ниво, и още по-дълбоко дъно - то е дали не изгубихме някъде изконните човешки и християнски ценности, които позволяват на не по-малко наши сънародници, обсъждайки инцидента, да говорят за смъртта на един човек като за отстрел на вреден дивеч.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ адвокатът Михаил Екимджиев по повод инцидента със загиналия афганистански мигрант.

Адвокат от страна на пострадалите няма и не се знае как се разпитват тези 53-ма мигранти - по какъв начин се превеждат техните обяснения и какво от това, което те казват, остава в протоколите на разследващите.

Според
Екимджиев съществуват страхотни предпоставки за манипулация на процеса във вреда на пострадалия, която адвокатът определи като удобна за доминиращите популистки и политически нагласи за героизиране на полицая:

Аз съм далеч от мисълта да демонизирам полицая – той може добре да си е свършил работата в ситуация на неизбежна отбрана, но не мога да разбера откъде дойде това слово на омразата и това нахъсване срещу едни хора, които бягат.

Михаил Екимджиев обясни, че полицаите не могат да профилират за секунди дали въпросните хора са бежанци или мигранти и допълни, че тезата на полицията е твърде манипулативна:

Има твърде смущаващи неща в нея, защото първо беше казано, че те са заловени на границата, после се оказаха на 30, а след това на 40 километра. Мостът също беше местен доста спрямо местопроизшествието.

Оръжие може да бъде употребено срещу човек, само когато този човек представлява непосредствена опасност за живота на друг, подчерта още адвокатът, който не изключи пресичането на границата нелегално да е нарушение:

Въпросът е дали наистина оръжието е употребено така, както пише в Закона за МВР – само при абсолютна необходимост и както повеляват стандартите на Европейския съд по правата на човека.

Българското общество е нетолерантно - доминират крайните оценки, а институциите много рано застанаха изцяло в защита на полицая без да знаят какви са фактите. Това е много подозрително и обезпокоително от гледна точка на правото, подчерта адвокат Екимджиев.

Юлиан Ангелов.Когато нещо подобно се случва в една държава, когато има избори, най-вероятно политически сили ще вземат отношение или пък ще го използват за това да трупат политически дивидент, подчерта в интервю за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов:

ВМРО е категорично, откакто започна тази вълна от нелегални емигранти да навлиза в България – ние сме на една позиция и не сме я променяли, за да извлечем някакъв дивидент спрямо ситуацията.

Ангелов подчерта реакцията на Граничната полиция и поясни, че тези хора на бива да бъдат обект на нападки, защото на всеки един човек от системата може да му се случи подобно нещо:

Това, че някой си изпълнява служебните задължения, по никакъв начин той не трябва да бъде винен от каквито и да е псевдоправозащитни организации, които се занимават единствено да защитават хора, които рушат българската национална сигурност и българските традиции като цяло.

Със сигурност може да бъде охранявана границата и по-добре, заяви депутатът от ВМРО и подчерта, че в парламента партията му е направила всичко възможно да започне по-бързото изграждане на следващите участъци от оградата:

Вижда се, че голямата част от тези вълни преминават през други държави и не преминават през България, защото все пак започна строежът на оградните съоръжения и се засили значително военното присъстие в охраната на границите, което показва, че България се справя.

Въпросите, свързани с този инцидент, са много, допълни Юлиян Ангелов по повод инцидента край Средец и подчерта, че според него най-важният въпрос е ще успее ли България наистина да се справи с това бежанско нападение от нелегални емигранти на своя територия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна