Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Българската гора”: Стопанисване на горите

БНР Новини
На територията на Национален парк „Централен Балкан” се намира най-обширния за Европа защитен масив от стари букови гори - някои от тях са на възраст над 250 години.
Снимка: БГНЕС

Короните на дърветата са техните лаборатории - колкото по-големи и добре осветени са те, толкова по-добре се развиват дърветата, толкова по-красива и жизнена е гората. Съответно и кореновата система е добре оформена и здрава. Всяка коренова система съответства на големината на короната на дървото. За да могат най-красивите дъбови екземпляри и гори да достигат зашеметяващата възраст от 800 години или буковите да доживяват до около 500 години, е необходима планирана, системна лесовъдска работа - много, много години наред. Големи периоди, цели епохи от историята на човечеството минават, докато поколения лесовъди оформят зеления храм на планетата ни. Той е и въздух, и вода, и живот за стотици видове, защита и спасение от пороите, място за отдих, суровина за икономиката и за бита, красота, извор на вдъхновение за творците на изкуството. Цялата тази благодат не би била възможна без майсторската намеса на лесовъдите. Тяхната дейност далеч не е свързана единствено със залесяването - жизнената и красива гора и потребностите на хората изискват лесовъдите да прилагат наред с останалите практики и различни видове сечи. Развитието на горите не е възможно без тях. Всички те са подчинени на конкретни задачи, чиято крайна цел е устойчивото развитие на горите и на горския сектор като цяло.  

За стопанските дейности в горите на България разказват: доцент Георги Костов, инженер-лесовъдът Ценко Ценов, професор Иван Палигоров и ветеранът-лесовъдът Богдан Богданов.

22 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна