Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стаменков: Около 50% от мигрантите, влизащи на територията на България, са сирийски граждани

Снимка: БТА

Основният акцент та визитата на г-жа Томпсън в страната е подписването на меморандум за разбирателство с МВР, който ще павира пътя за разширено сътрудничество в следващите години в областта на доброволното завръщане и реинтеграцията.
 

Парите никога не стигат, а при такава ситуация – изключително тежка миграционна криза на територията на Турция, Ливан, Йордания, мерките няма да позволят решаването на проблема като с вълшебна пръчица. Продължаващият военен конфликт в Сирия също ще направи тази задача изключително трудна.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Радослав Стаменков, ръководител на българската мисия на Международната организация по миграцията.

Никой не извършва доброволни връщания в страни, в които има военен конфликт, но трябва да се знае, че, освен сирийските граждани, в България и в Европа навлизат много икономически мигранти. Много от тях се изправят пред липсата на алтернатива и не могат да останат на територията на ЕС и точно тогава идва този инструмент, който подпомага тяхното връщане и им дава решение, с което те могат да се завърнат достойно в страните си на произход и да започнат своя живот наново.

От началото на годината в Европа са влезли около 600 000 мигранти, като голяма част от тях са сторили това през територията на Гърция. Разликата спрямо миналата година е от увеличения брой сирийци.

Такъв е случаят и в България. Около 50% от хората, влизащи на територията на страната, са  сирийски граждани. Следват Афганистан, Ирак, Пакистан и страни от Африка.

Интервюто на Таня Милушева с Радослав Стаменков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени