Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е виновна, пази си границите

Няма драма и морален казус. Има умишлено нарушение на държавната граница. Има и тежки въпроси за системата на МВР, които трябва да се решат. Така генерал Васил Василев, експолицай номер едно,  коментира случая "Средец" близо до българско-турската граница с убития мигрант от граничен полицай. 

Генерал Василев определи случая като един фрагмент от защитата на националната граница. Като организирано нахлуване на държавната граница, предизвикано умишлено, разбира се, е трябвало да бъде спряно.

Начините избират хората, които трябва да спрат това нахлуване. Един от начините е да се използва и оръжието. Така че за мен тук няма никаква драма, или дали ще е награждаване на този служител на Граничната полиция, или ще го обвиняваме, според мене въобще не трябва да стои на дневен ред.

Просто работата да си продължи по охрана на границата, защото този процес, който започна, той няма да свърши скоро и мигрантските вълни ще бъдат много по-големи, ще има може би и други инциденти и не искам да се превръщаме в държава, за която ще се пише, че първият граничен полицай в Европа е убит в България.

Според него: Не е вярно това нещо. Много мигранти загинаха в морето по незнайни причини. Имаше информации, че част от лодките били обръщани, излезе като приказка. Така че трябва да фокусираме върху това колко виновна е България. Не е виновна. България си пази границите.

Той определи като важни въпросите: Защо тези хора са влезли толкова километра навътре в страната? Има изключително тежки въпроси, на които трябва да бъде отговорено. Млади, прави, здрави мъже, както каза и Георги Костов – главният секретар, са в добра спортна форма, какви са тези хора? Какво са привили те преди три, четири, шест, преди една година, какво са правили – участвали ли са в бойни действия?

И постави и други въпроси. Има ли в МВР някаква разработка, която да бъде дадена на граничните полицаи и на тези, които са командировани, по какво да се разпознават тези хора? Другото нещо – кой им даде тези крупни суми, които държат в джоба си? Кой има даде тези листовки, в които пише как да стигнат до България и да продължат нагоре...

Генерал Василев постави въпроси, които той определи като тежки, за обучението на граничните полицаи, което е недостатъчно, както е недостатъчно и предложението на настоящия военен министър за изпращането на границата на още 20-ина гранични полицаи. 

Ако т.нар. "интегрирана система за охрана на границата" не може да работи на силно пресечен терен, както е една от версиите, да се оправи, категоричен е генералът.

Той  определи в тази ситуация Европа като "Слаба Европа, която се лута като слепец в мъгла".

Цялото интервю с ген. Васил Василев е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени