Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винопроизводители са против наредба, лишаваща ги от европейски средства за инвестиции

| обновено на 20.10.15 в 16:29
Винопроизводителите протестират срещу наредба, с която държавата ги лишава от европейски средства за инвестиции. Става дума за 270 млн. евро, които по програмата за развитие на селските райони са предвидени за преработка на земеделска продукция. Един от вариантите е да бъде сезирана Европейската комисия относно преценката, направена от страна на България, при формулиране на приоритетите на Програмата за развитие на селските райони.

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев заяви, че участват в състезание с предрешен край:

Определящи се оказват критериите за оценка на проектите. За съжаление, обаче, винарският сектор не е определен от държавата като чувствителен сектор, което значи, че няма да може да събере максималния брой точки. Независимо че винопроизводителите могат формално да кандидатстват и да получат финансиране на проектите си, на практика вероятността е много малка да бъде одобрен винарски проект.

Той заяви, че в сектора има финансови дефицити и затова от бранша използват всяка възможност за подпомагане, и допълни:

Има около 250 хил. регистрирани активни винарски предприятия. Около 24 хил. са регистрираните гроздопроизводители, а по време на кампания броят на заетите в бранша надхвърля 200 хил. души. Определено винарският сектор осигурява прехраната на много хора. Социалният момент го има в нашия сектор.

Заместник-министърът на земеделието Васил Грудев обаче е категоричен:

Производство и преработка на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Това са четирите отрасъла, които са заложени като приоритет.


Според наредбите държавата изисква половината от плодовете и зеленчуците, в чиято преработка ще се инвестира, да бъдат българско производство. И понеже произведените у нас плодове и зеленчуци са недостатъчно, пари ще останат и за винарите, макар че са извън приоритетите, твърди Васил Грудев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна