Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов отрече да има живак в дарените от Турция ваксини срещу хепатит Б

Министърът награди екипи на спешната помощ за усилията им след катастрофата във "Витиня"

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов отхвърли твърденията, че има живак в дарените от Турция през юли ваксини срещу хепатит Б. Той уточни, че във ваксината има стабилизатор:

Тя има три години бъдещ срок на годност и при нужда, при кризисна ситуация, след консултация с национални консултанти бихме могли да използваме това нещо. Това, пак казвам, е ваксината, с която СЗО официално работи и изкупува. Тази специално съдържа стабилизатори. В България няма поддържане на разрешително за тази ваксина. На тази база, тя нито е част, нито може да бъде част, задължителния имунизационен календар, никой няма такова намерение.

Министър Москов награди девет екипа на спешната помощ от София - град и от областта за усилията им в помощ на пострадалите при тежката катастрофа с 50 автомобила в тунел "Витиня". Медиците получиха грамоти и парични награди.

"Спешна помощ" беше една от държавните служби, която реагира наистина адекватно. Те са си вършили работата добре. За това, че тези хора си свършиха добре работата, въобще не беше новина, но се надявам сега тя да стане.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна