Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на дизеловите автомобили на "Фолксваген" са паднали с близо 16% след скандала с вредните газови емисии

Средните аукциони цени на дизеловите автомобили на немския гигант "Фолксваген" са намалели с почти 16% след стартиралия през миналия месец огромен скандал с "измамното" отчитане на отделяните от тях вредни газови емисии, съобщава Kelley Blue Book една от известните автомобилни изследователски компании, базирана в Калифония.

Според KBB автомобилите с бранда "Фолксваген", които са задвижвани с газ, също са били засегнати от скандал, отчитайки понижение на техните осреднени цени с 3 процентни пункта.

Изследователската компания отбеляза на своя сайт www.KBB.com, че търговската дейност на новите дизелови автомобили на водещата немска компания се е понижила средно с около 2,4%.

В същото време не се отбелязва сериозно повишение на интереса към енергийно ефективни или хибридни превозни средства. Компанията Kelley Blue Book се позовава на свои собствени търговски данни, според които има известно повишение на интереса за покупки на други марки и модели автомобили като Honda Civic, Mazda3 и Ford Fusion като алтернатива на спадналия интерес към марката "Фолксваген".

През миналия месец най-голямата европейска автомобилна компания "Фолксваген" призна, че е използвала специален софтуер в нейните дизелови коли, за да подправи данните за отделяните вредни газови емисии при провеждане на тестове, като близо 11 милиона автомобили в целя свят са използвали тази софтуерна измама.

Компанията ще трябва да поправи софтуерните системи на тези около 11 милиона дизелови автомобили, като това може да представлява най-скъпия ремонт в автомобилната история.

Разходите за ремонт са само част от това, което "Фолксваген" ще трябва да похарчи, за да се справи с настоящата корпоративна криза, съобщава агенция Блумбърг. Компанията също така ще трябва да компенсира дилърите за съхраняваните от тях автомобили, които не са успели да продадат. Тя е изправена и пред повече от 325 дела, заведени от потребители само в САЩ, посочва Блумбърг и допълва, че немската автомобилна фирма е наела американската адвокатска кантора Jones Day, за да проведе вътрешно разследване за действията на компанията.

Към всички тези разходи ще се добавят и глобите, които вероятно ще бъдат наложени от Американската агенция за опазване на околната среда, Министерството на правосъдието на САЩ и от аналогични институции в десетки страни в Европа, както всичките разходи на "Фолксваген" могат да надхвърлят 30 млрд. евро, според анализ на Центъра за автомобилен мениджмънт в Бергиш Гладбах, Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени