Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Преференциалното гласуване ще е голямата изненада на местните избори

Референдумът потъна около кампанията, защото нито една от основните партии не го припозна като свой

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Пресилено е да се твърди, че предизборната кампания е вяла и скучна. По места тя е реална и много сериозна. Особеното сега е, че няма национална кампания. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл":
 

Има две уникални неща, на които се обръща малко внимание в тази предизборна кампания. На първо място е преференциалното гласуване. Виждам, че по места се агитира много сериозно от хора, които са практически на последните места в листата. Ниският праг на преференциално състезание дава възможност на много кандидати да подменят партийните решения.

Според Димитър Ганев именно преференциалното гласуване ще е голямата изненада на вота.

Той каза, че другото уникално нещо е едновременното гласуване на местни избори и референдум:

Референдумът потъна около кампанията за местни избори. Потъна, защото нито една от основните партии не припозна този референдум като свой и той остана някъде в нищото. Не го припозна като свой, защото това беше една инициатива на президента, в която никой не виждаше сериозен позитив за собствения си интерес.

Според Димитър Ганев очакваният нисък резултат от референдума едва ли ще рефлектира върху самия президент, тъй като той вече понесе негатив с отпадането на два от предложените от него въпроси.

Не съм привърженик на тезата, че ще има нова конфигурация след местните избори, посочи Ганев:

На местните избори ще утвърди т.нар. "еднополюсен модел" на една голяма партия, около която се формира определено мнозинство и която няма алтернатива. Промяната, която ще настъпи, вероятно ще бъде вътре в управляващата конфигурация. Ако до този момент бяхме свидетели на множество извивания на ръце от страна на малките партньори спрямо ГЕРБ, то много е вероятно след местните избори друг да извива ръцете, а именно големият да извива ръцете на малките.

Според Димитър Ганев нито Радан Кънев, нито Меглена Кунева ще бъдат кандидати на десницата за президент.

Цялото интервю с Димитър Ганев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени