Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европа и ислямът" – книга за миналото и бъдещето на Европа

| обновено на 23.10.15 в 14:04

Днес ще се състои премиерата на българското издание на книгата на Франко Кардини "Европа и ислямът история на едно недоразумение". В нея италианският историк-медиавист Франко Кардини се опитва да обясни дали наистина отношенията между Европа и Ориента са били проблематични.

Кръстоносните походи не са пречили на отношенията между Европа и Исляма, а те са се развивали въпреки тези епизоди, обяснява историкът. 

Италианският историк е категоричен, че западната историография е длъжник на българската в частта ѝ, когато хан Тервел, с участието си край битката край Константинопол през 718 година, разгромява четирихиляден арабски отряд, командван лично от известния местен военноначалник Маслама, който след поражението успява да избяга. С този акт България, освен че спасява от унищожаване на Византийската империя, но и Европа от нахлуване на арабите на Стария континент.


Книгата е написана съвсем съзнателно така, че да стигне до широката аудитория. Препоръчват тази книга на всички хора, които се интересуват от историята на взаимоотношенията между Изтока и Запада, за отношенията между миналото на Европа и нейното бъдеще, каза в предаването "Преди всички" арабистът Стоян Доклев.

Според него основната теза на автора Франко Кардини се крие именно в заглавието:

Той има предвид това, че съвременните отношения между християнска или постхристиянска Европа и светът на исляма са заложник на стереотипи и погрешни концепции, натрупани през вековете и раздухвани от медиите.

Стоян Доклев посочи, че едно от ценните неща на книгата е, че дава информация за историята на отношенията между християнството и исляма от зараждането на исляма до 19-20-и век. Друго несъмнено достойнство на книгата е нейното заглавие и потенциала за дебат, който съдържа.

Интервюто на Николай Кръстев с Франко Кардини, както и разговора на Силвия Великова със Стоян Доклев, можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна