Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред микрофона са слушателите - из личния музей на д-р Атанас Пелтеков

Д-р Атанас Пелтеков в студиото на „Европейски паралели - за музея, за галерията”.
Снимка: Божидар Любенов

Няма нищо по-важно за едно предаване от това, да се обаждат слушателите и да предлагат теми, които според тях са актуални и важни. Темата за това предаване бе предложена от нашия слушател - д-р Атанас Пелтеков, личен лекар от XVIII ДКЦ в София - не е ли време да се помисли за създаването и на Национален музей на българската медицина. Да се представят постиженията на българските лекари на престижно място..!

В такава посока започнахме разговора си с д-р Пелтеков, но се оказа, че историята на неговия род е също много интересна. И че той, в своя личен музей пази много интересни документи и факти, които са преплетени с важни моменти от българската история.

Едната част от рода на нашия гост е от град Кукуш - днес в пределите на Гърция. До 1913 година Кукуш е голям български град, родното място на Христо Смирненски, революционерите Гоце Делчев и Тома Измирлиев и много други видни българи. Единият дядо на д-р Атанас Пелтеков - на когото той е кръстен - е четникът от пиринското село Тешово - Атанас Пелтеков. Другият му дядо Петър Скачков е известен като личния екзекутор на Гоце Делчев.

С нашия гост д-р Атанас Пелтеков - лекар от 20 години - разговаряме за един бъдещ Национален музей на българския лекар, на българската медицина и за историите от неговия „личен музей”.

24 октомври

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени