Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Хулиян: Готвената наредба дава възможност българските производители да бъдат заобиколени

В. Грудев: Планираме 40% от преработваната продукция да бъде от регистрирани земеделски производители

Снимка: Радио ВИДИН
Шест браншови организации от аграрния сектор поискаха стимули за българското производство при разглеждането на проекти по подмярка 42 "Инвестиции в преработка на селскостопански продукти“ от мярката за инвестиции в материални активи от новата Програма за селските райони.

В съвместна позиция браншовиците изтъкват, че подкрепят изказаните от зам.-министърът на земеделието Васил Грудев намерения да се насърчава преработката на суровина от родни земеделски производители, но смятат, че има нужда от промяна в критериите на проектите, за да има справедлива подкрепа за българското земеделие.

Представителите на бранша смятат, че наредбата дава възможност българските производители да бъдат заобиколени каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" председателят на Националното сдружение на малките и средни фермери и преработватели Магърдич Хулиян:

Това, на което ние наблягаме в момента и което може да доведе до риск да не бъде използвана суровина от български производители, е записаното, че проектите за инвестиции и дейности, насочени към чувствителните сектори, без това да гарантира закупуването на родна продукция. Записано е, че в предварителните договори са описани количества и цени на суровини, които като доказателство,че над 75% от обема на преработваните суровини са от животински произход, без изрично да е упоменато, че това трябва да става от регистрирани земеделски производители, т.е. българска суровина.

Наредбата в нейния окончателен вид  ще вземе предвид и становището на браншовите организации, най-вече що се касае до суровинната обезпеченост на продукти от нашите български земеделски производители. Това заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев:

Ние сме отишли по-далеч от срамежливото предложение на браншовите организации 10% от продукцията, която ще бъде преработвана да бъде от регистрирани земеделски производители. Процентът, който ние залагаме в мярката е 40, т.е. ние отиваме на едно по-сериозно изискване с цел преработваната продукция да бъде родна продукция. Това в последния вариант на наредбата е записано, а самата наредба следващата седмица ще бъде обнародвана в Държавен вестник. 

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна