Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 27 октомври също да бъде платен почивен ден за членовете на секционни комисии

Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат освободени представителите на общинската комисия, докато не предадат документацията от изборния ден, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) да предложи членовете на секционните избирателни комисии да получат по още един почивен ден за удължената си работа, свързана с предаването на изборните книжа. За платен почивен ден да се брои и 27 октомври, вторник.

ЦИК предлага на членовете на общинските и секционните избирателни комисии да бъдат осигурени допълнителни възнаграждения. Тези две предложения обаче трябва да минат на съгласуване и с други държавни институции.

ЦИК е готова да осигури сътрудници на ОИК в София за по-бързо обработване на книжата. Дали обаче това вече е факт, все още не е известно.

Около 25 общински избирателни комисии от 265 общо са донесли документацията си в ЦИК. До три дни трябва да бъдат обявени резултатите от изборите.

Известното до този момент е, че в 12 областни града печелят кметове, издигнати от ГЕРБ, трима независими стават кметове още от първия тур, а кметът на ДПС в Кърджали Хасан Азис също печели над 50 на сто от гласовете.

ЦИК не определи като нарушение и не санкционира казаното от Бойко Борисов в изборния ден за кого гласува. По повод скъсаната бюлетина за референдума от лидера на "Атака" Волен Сидеров ЦИК предстои да вземе решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна