Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава обработването на протоколите от секционните комисии в "Арена Армеец"

20 души допълнително са пренасочени в помощ на Общинската избирателна комисия в София

| обновено на 26.10.15 в 21:37
Снимка: БГНЕС

Вероятно още една нощ ще се наложи на част от представителите на секционни избирателни комисии да останат в столичната зала "Арена Армеец", в която Общинската избирателна комисия приема протоколи от проведените местни избори и референдума. За поредна година предаването на протоколите предизвиква все по-големи затруднения за носещите чували и кашони представители на секциите.


В залата никога не е имало напрежение и затруднения. Просто обработването на протоколите от местните избори и от референдума се извършва много по-бавно, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Диляна Иванова.

Тя смята, че напрежението, припадащите хора и крясъците са организирани, но не уточни от кого:

Че това, което сте видели, в дадена медия или в интернет пространството , по някакъв начин просто е организирано от определена група хора. Секционните комисии влизат от едно место, минават през изчислителен пункт , минават през ОИК , след което минават през комисия, при която оставят останалите си книжа и материали, и тогава могат да излязат.

По думите на Диляна Иванова никога не е имало проблеми при работата с информационното осигуряване и обработката на протоколите: Няма проблем със системата. Работи се, както виждате.

Представителите на комисии бяха видимо изнервени и уморени. На няколко пъти се налагаше при тях да отиват лекари от паркираните пред залата линейки.

Единственият човек от залата, който разговаряше с журналистите в следобедните часове, когато бяха плътно блокирани от бариери пред залата, беше Цветомира Керимова от секционната избирателна комисия от  Челопечене, която заяви, че изоставя кашоните и си тръгва: Зациклят компютрите, идват, бавят си се, обясняват се. Хора седят на чувалите, чакат…

Близо 3 часа в залата беше и омбудсманът Мая Манолова, която се опита да координира работата между Общинската  и Централната избирателни комисии. Тя беше категорична, че в случая трябва да се разкрият допълнителни пунктове в залата за приемане и обработка на протоколите.

Мисля, че за всеки нормален и разумен човек, който види организацията, е наясно какво е решението – да се разкрият 20 пункта след като ЦИК има достатъчно експерти с опит и експертиза назначени. Какъв е проблемът да се включат. Хората в момента проявяват наистина много отговорност, разум и разбиране, но ангажиментът, който поех пред тях, е да положа всички усилия след като ОИК не иска да вземе такова решение за откриване на повече пунктове, това да го направи ЦИК.


20 души допълнително са пренасочени в помощ на общинската избирателна комисия в София в понеделник следобед. От ЦИК обясниха, че още на 15 октомври са приели решение, с което са назначени 136-ма сътрудници, хора с опит в изборни кампании до момента да подпомагат работата на ОИК - София. Повториха и че членовете секционните избирателни комисии, които са преносители на протоколи, ще получат допълнително възнаграждение и ще ползват 27 октомври като почивен ден.

От ЦИК смятат, че с допълнителния ресурс от сътрудници в ОИК там ще се справят със създалата се ситуация. На въпрос - ще подадат ли от ЦИК оставки заради случващото се, говорителят на Комисията Цветозар Томов заяви, че това е личен проблем на всеки член. Той лично няма да подаде оставка докато не си свърши работата до приключване на изборите.

Той беше категоричен, че има проблем в закона, който трябва да бъде отстранен. Този проблем би бил решен, ако има създадени и районни избирателни комисии, освен общинските в големите градове.


По-рано пред залата пристигнаха близки на стотиците председатели и членове на секционните комисии. Те носят храна, напитки, цигари, някои дори носеха и лекарства за болните си родственици, които стоят от снощи вътре в залата.Идваха много граждани, близки на намиращите се в залата, за да им донасят храна или лекарства. Те не скриха възмущението си: Съпругата ми е вътре. Аз чакам да ѝ дам лекарства и нещо да хапне. Някакъв сандвич са ѝ дали и стотина лева. Не си заслужава!

Хората, които излизат отвътре, продължават да разказват за хаоса и че няма никаква организация. Очевидци съобщиха и че има още припаднали хора.

"Оставка" и "Убийци" скандираха стотици хора вътре в залата. Чували с бюлетини има навсякъде по пода на "Арена Армеец". Някои от членовете на СИК разсипаха бюлетините по земята, други пък започнаха да ги събират.

Десислава Росенова
, един от председателите в секционна избирателна комисия на тазгодишните избори, сподели ужаса, с който се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори.

Все по-зле се правят избори. Трагедията тук е ужасна. Хората тук са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата. Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола да се сложат всички хора в едно-единствено пространство в "Арена Армеец"?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна