Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бракониер с 40 акта удря и заплашва горски стражар. Полицията го задържа едва след 24 часа

Снимка: БГНЕС

Бракониер с 40 акта е удрял горски стражар и е заплашил със саморазправа семейството му, съобщиха от Агенцията по горите.
Горският, чието име няма да назовем заради заплахите срещу семейството му, не за пръв път се среща с местния бракониер с дълъг престъпен стаж. Поредната среща е при проверка на постъпил сигнал за незаконна сеч. Хващат нарушителя на местопрестъплението:

Излезе с една голяма секира. Търчи срещу нас - "сега е дошъл денят да ви ликвидирам, да се отърва от вас, за да няма кой да ме притеснява вече, да си крада на спокойствие".

Подобни заплахи горският чува не за първи път. Също не за първи път му посягат с брадва. Предишният път досъдебното производство е прекратено с препоръката да се оплаче, когато "има дупка в главата от брадвата". 

Според шефа на регионалната Дирекция на горите в София Мартин Иванов, случаят не е единствен:

Въпреки многократните писма до прокуратурата, винаги се отказва образуване на наказателни производства срещу тези лица. Държавата се оказва безсилна.

Иван Степанов - директор на Държавното горско стопанство в Ботевград също коментира случая:

Действително има много пропуски в законодателството, но има как да изпълняване задълженията си. Нарушителят, след тези заплахи, повече от едно денонощие демонстрира действия в Ботевград и в село Трудовец, до което е извършено нарушението и заплахата към горския надзирател. Късно снощи имаше гонка на полицията, която го преследва няколко киломента, за да го спре. Няма свидетелство за управление на МПС. Близо едно денонощие не успяха да го задържат.

В момента вече е затворен и се надявам мярката да остане по дълго, понеже наистина имаме сериозни притеснения за здравето и живота на горският надзирател и неговото семейство.

Горските имат оръжие, но се оставят  да бъдат бити заради опасението, че при инцидент виновни ще са те. Рискът обаче е гората да остане без охрана.

Нарушителят е арестуван за 24 часа. Степанов посочи, че има десетки сигнали срещу бракониера в полицията и прокуратурата, в това число и за нарушения по други загони, но срещу него не са предприемани никакви действия.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна