Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров: Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев, а не срещу България

Снимка: БГНЕС
Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), а не срещу българската държава, заяви в предаването "Преди всички" финансистът проф. Валери Димитров.

Единственият аргумент, който може да има правна стойност срещу държавата, е, че според законодателството Фондът не е успял да защити правата си и да обжалва съдебните решения в качеството си на акционер.

Искът за 150 милиона евро, заведен от Оманския фонд пред Арбитражния съд във Вашингтон наистина е неоснователен, заяви Димитров:

Каузата на Оманския фонд е крайно съмнителна, в морално и в юридическо отношение. Оманският фонд е акционер в КТБ и би следвало да знае практиките на банката по отношение на кредитния ѝ портфейл. Оманският фонд, като акционер с определено дялово участие, доколкото си спомням, 30%, има достатъчно инструменти, правни, за да се обърне към основния акционер на банката, към дружеството "Бромак" и съответно този, който е притежател на акциите в "Бромак", това е председателят на Надзорния съвет Цветан Василев за обезщетението, за вредите, които са причинени.

БНБ е защитена от закона с имунитет срещу съдебни искове за надзорните ѝ решения – освен ако не се докажат злоумишлени действия, коментира още проф. Димитров:

Съответно, ако се докаже, че БНБ като надзорниците, нейни длъжностни лица, умишлено, обаче трябва да се докаже, което е много трудно, са допринесли за щетите, причинени на кредитори и на акционери, тогава има основание за подобно нещо.

Оманският фонд обаче има основание за недоволство, защото законът не му е позволил да упражни акционерните си права.

Тоест, да атакува отнемането на лиценза. Това за мене, като юрист, е изключително спорно, заяви финансистът проф. Валери Димитров.

Цялото интервю с проф. Валери Димитров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени