Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Ганев: С актуализацията на бюджета се планира нарушаване на Закона за бюджетната стабилност

Снимка: БГНЕС

Прекомерните харчове, заложени в актуализацията на Бюджет 2015, нарушават българското законодателство, заяви за "Хоризонт" икономистът Георги Ганев. Той припомни, че по закон е забранено разходите на хазната да надхвърлят 40 % от брутния вътрешен продукт, а именно това ще се случи с предлаганите по-големи харчове до края на годината.

Ако по-големите харчове за силовите министерства бъдат приети, това ще увеличи дефицита прекомерно - до повече от 3 %, коментира Ганев:

За 2015-та година се планира нарушаване на Закона за бюджетната стабилност, защото разходите се планират вече официално, да са повече от 40% от БВП, което, по закон, не се разрешава.

Ганев обърна внимание, че прекомерните харчове не бива да се допускат, особено при явен провал на институци:

Не би трябвало, като се провали едно министерство с реформи, да му се дават пари. Би трябвало да е точно обратното - да му се вземат.

Прекомерните харчове в края на тази година, логично ще доведат до по-добри резултати през 2016-та, което, според Ганев:

Фискално позициониране, което министър Горанови мисля, че го е научил от господин Орешарски, когато беше в министерството, а орешарски беше министър и натоварваше с огромни разходи в края на годината, а после в началото на следващата, те се връщат в голяма част, под формата на ДДС, или на преки данъци, на акцизи.

Актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде направена през финансовата рамка за 2016-та, ще бъде разгледана утре в Съвета за тристранно сътрудничество.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна