Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да хакнеш" референдума за електронното гласуване - срив или тържество на технологиите е това?

Вени Марковски: Няма хакерска атака, която да не може да бъде неутрализирана

Ще намери ли МВР поръчителят на атаката срещу сайтовете на МВнР, МВР, ГРАО и ЦИК?

Вени Марковски
Снимка: личен архив Вени Марковски

Хакерска атака свали сайта на ЦИК в деня на референдума за електронното гласуване. Кой трябва да носи отговорност за политическите последствия от случката е големият въпрос, на който ще чакаме отговор след оповестяването на резултатите от проверката, която прави МВР в момента. Освен сайта на ЦИК, на първия тур на изборите бяха хакнати и сайтовете на самото МВР и на службата ГРАО. "Да хакнеш" референдума за електронното гласуване - срив или тържество на технологиите е това? 

Вени Марковски е председател на Интернет общество - България като едно от ключовите имена първо в българския  интернет, а после и в ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)  - организацията, която отговаря за регистрациите на IP-адресите и на практика се грижи за оперативната стабилност на интернет.

Да се организира такава атака струва пари, това не е случайно. Всеки технически проблем може да се реши. Това каза Вени Марковски в предаването "Хоризонт до обед" по повод свалените български сайтове в изборния ден.

Повечето хора съсредоточиха вниманието си върху референдума и казаха, че това е атака за референдума, а защо да не помислим, че е била атака за местните избори. Тъй като вниманието на всички е насочено към проблеми на ЦИК, междувременно може да се правят най-различни манипулации и фалшификации около изборите, за които може би няма никога да разберем.

Преди години имаше сайтове, в които човек може да влезе и да си поръча кой сайт да бъде свален и преди няколко месеца имаше статия в руските медии за фирма, която се намира в България, която работи по поръчка на клиента и сваля сайтове срещу заплащане. Извършителите не са толкова важни в случая със свалените български сайтове, защото в най-общия случай те изобщо не са подозирали, че компютрите им се използват за такова нещо. Въпросът е дали МВР ще намери кой е поръчителят.

Интервюто с Вени Марковски чуйте в звуковия файл.

Предаването отправи покана за участие към Явор Колев от ГДБОП, но  проверката все още продължава, а преди приключването й, съответно няма данни за оповестяване, беше отговорът от Пресцентъра на МВР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна