Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Димитров: До известна степен проблемът с дефицита е овладян

Проф. Дуранкев: Бюджетът е съставен в условията на нарастващ хаос и рискове пред тази икономика

Снимка: БГНЕС

Не всички министерства успяха да фиксират административните разходи, както беше планирано, а тази реформа трябваше да се случи. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Никога не съм си мислил да се говори за някакви масови уволнения в администрацията, а имам предвид, че е необходимо хората, които са в пенсионна възраст, да бъдат пенсионирани, което частично е направено, а не изцяло. И също така да има вътрешни преструктурирания, които да позволят по-успешна работа на тези администрации.

Най-ключовото е след мандата "Орешарски" сериозният бюджетен дефицит, който се получи, като се прибави и парите, които бяха дадени от Фонда за гарантиране на депозити към КТБ, от 6% да бъде бързо овладян. Тази година ще бъде около 3% дефицитът, догодина около 2% и аз се надявам и под 2%.

Според Димитров това е необходимо да се случи, защото именно по този начин е фалирала Гърция – с неовладяни с години бюджетни дефицити.

Това темпо е положително и много важно, за да покажем на българите, но и на целия цивилизован свят, на нашите партньори от ЕК, че България няма свръхдефицит, заяви още Мартин Димитров:

За да расте икономиката, трябва да се подобри притокът на инвестиции и да се премахнат пречките, но включително и да направим т.нар. "правосъдна реформа" докрай и успешно, и тогава ще видите, че растежът може да бъде дори по-висок.

Проф. Боян Дуранкев заяви:

Притеснява ме дефицитът, който се очертава, защото по този начин ние се приближаваме към една икономика със скрити рискове и навлизаме постепенно в дълговата спирала, тъй като дългът вече стана труден за връщане. И още повече – рисковете, които са пред българската икономика, от гледна точка на демографска система, и от гледна точка на справедливост на заплащането, показват, че доста българи може да се окажат бежанци от България към развитите европейски страни. Все по-малко хора ще плащат нарастващия дълг.

Според проф. Дуранкев отсъства ясна структурна стратегия за развитието на българската икономика:

Бюджетът е съставен в условията на нарастващ хаос и рискове пред тази икономика, така че подводните камъни ще бъдат не един или два.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна