Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Райън е новият председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Конституцията на САЩ третият по важност пост в държавата, след този на президента и вицепрезидента е на председателя на Камарата на представителите. Републиканецът от Уисконсин Пол Райън получи необходимите му повече от 218 гласа и пое този пост от Джон Бейнър.

В края на септември Джон Бейнър шокира Вашингтон като обяви, че подава оставка.
Съобщението на Бейнър тогава бе посрещнато с аплодисменти от консерваторите във Вашингтон  и почти веднага бе изстреляна новината, че вероятният негов наследник ще бъде 49-годишният републиканец Кевин Маккарти от Калифорния. Но Маккарти, който бе смятан за дясна ръка на Бейнър, не получи единодушната подкрепа на съпартийците си и отказа да се кандидатира за поста. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест по този повод заяви, че това е ясно доказателство за разцепление в Републиканската партия. 
Така след седмици на несигурност и преговори сред републиканците, 45-годишният Пол Райън пое поста председател на Камарата на представителите. Той е избран в Конгреса през 1999 г. За президентските избори  през 2012 г. бе номиниран от републиканската партия за вицепрезидент, заедно с губернатора Мит Ромни. Сега заменя председателя Джон  Бейнър и каза, че никога не си е помислял, че ще заема този пост. Още в първото си изказване обаче побърза да отправи призив към конгресмените да подновят усилията, за да може наистина Конгресът да върне функцията си на голям съвещателен орган.
Пол Райън: Камарата е в тежко положение. Ние не решаваме проблемите. Ние добавяме към тях още. Не съм дошъл тук, за да разчиствам сметки, а напротив - да оправя нещата.
Според 62-рия председател на камарата на представителите Пол Райън само един истински функциониращ Конгрес може да представлява хората, а Конгресът би трябвало да се придържа към мотото: Не повече услуги за малцина, а възможности за всички.
Някои от политическите наблюдатели побързаха да определят новия говорител като начало на нова ера в политическия живот и в работата на Конгреса .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна