Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Волен Сидеров е извършил нарушения в изборния ден

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е извършил нарушения в изборния ден, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). След съставянето на акта за нарушение и връчването му документът ще бъде изпратен на управителя на област София за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Произнасянето на ЦИК е по повод сигнал, подаден от председателя на СЕМ Георги Лозанов, за неправомерна агитация от Сидеров в изборния ден. Лидерът на партията е заявил в телевизионно предаване, че няма да спазва никакви правила на изборния ден, след което е призовал хората да подкрепят и да свалят от власт престъпната герберска кликаЦентралната избирателна комисия смята, че Волен Сидеров е накърнил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Във връзка с постъпили жалби и сигнали в Централната избирателна комисия относно неотразяване на преференциалния вот, неправилно преброяване на бюлетините, неправилно попълване на секционните протоколи и постъпили искания за повторно преброяване и отчитане на изборните резултати, ЦИК разяснява, че след обявяване на изборните резултати от общинските избирателни комисии не е допустимо повторно преброяване на бюлетините от ОИК и от ЦИК.

Решенията на общинските избирателни комисии за определяне на резултатите от изборите подлежат на обжалване пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решенията. Право да обжалват тези решения имат всички кандидати за общински съветници или кметове, партиите, коалициите и лицата, които представляват инициативните комитети, регистрирали кандидати за съответния вид избор. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени