Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ОИК в София подаде оставка по настояване на премиера

| обновено на 30.10.15 в 12:57
Диляна Иванова
Снимка: БГНЕС

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Диляна Иванова подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, информират от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов настоя Иванова да се оттегли заради създалото се обществено напрежение по повод приема и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала "Арена Армеец".

Подадох заявление до ЦИК с което ги помолих с оглед на напрежението, което е създадено в публичното пространство да бъда освободена като председател и като член на Общинската комисия, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Диляна Иванова и допълни, че:


ОИК успя да гарантира завършването на изборния процес по най-правилния начин, който е разписан в законодателството въпреки пропуските, които ги има и въпреки намаления по брой състав на комисията.

Както на първи тур Комисията работи със състав от 19 човека, което е заложено по Кодекс, така и сега на втори тур Комисията също ще работи с 19 човека, подчерта Иванова.

Бившият председател на ОИК-София обясни, че причината за забавянето в обработката на протоколите е именно в малкия състав на Комисията, защото 19 човека обработват протоколите на 1500 комисии, които са в София  и обясни, че ние не сме лицата, които имат правомощия да искат промяна на закона. Иванова допълни, че от ОИК многократно са предупреждавали всички, включително и Централната избирателна комисия за възможен проблем поради малкия мащаб на Комисията.

Диляна Иванова беше предложена за поста от квотата на ГЕРБ. За да не се компрометира и възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия от първи тур, оставката й беше поискана.

Вчера и днес ръководството на Столичната организация на БСП и симпатизанти организираха протест пред Общинската избирателна комисия с искане за оставката на Иванова.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна