Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Б. Димитров: Никое лечебно заведение, освен спешните, не работи денонощно при отворени врати

Снимка: БГНЕС

Направили сме разумния компромис и действително вратите на лечебното заведение се отварят един час по-рано.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт за вас“ доктор Борислав Димитров, управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ), някогашен Столичен онкодиспансер, по повод оплаквания на пациенти.

Правили сме опити да ги отваряме още по-рано и действително има опасност от инциденти, които и са ставали във време, когато в болницата има само един дежурен лекар, който трябва да отговаря и за стационара, и за всичко друго, което става по етажите, а това не е по силите на охраната.


Доктор Димитров допълни, че регистратурата на болницата започва по-рано работа, за да могат пациентите да вземат своите документи, както и лабораторията с цел болните да бъдат и с документи, и с изследвания в началото на работния ден.

Никое лечебно заведение, освен спешните, не работи денонощно при отворени врати, подчерта доктор Димитров и поясни, че  наличието на кражби не е основна причина за затвореното нощем лечебно заведение и изтъкна сигурността на самите пациенти като такава:

Огромен проблем е, че общинската онкологична болница е тази, която има 49 000 диспансеризирани пациента и има около 4 000 новорегистрирани годишно. Тук се правят около 50 000 контролни прегледа на година и се правят 15 000 курса химиотерапии – това е огромна по своята същност дейност. Това, че други лечебни заведения с много по-големи претенции не правят това, което им в вменено по Националния рамков договор и по договорите с НЗОК, води до тази създала се ситуация.

СБАЛОЗ продължава да е единственото лечебно заведение, в което се изписва обезболяваща терапия на онкопациенти, въпреки че такива клиники има достатъчно в София и почти единственото, което провежда диспансерно наблюдение на своите пациенти с малки изключения, подчерта доктор Димитров.

Цялото интервю с доктор Борислав Димитров, както и оплаквания и мнения на пациенти, може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна