Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в нощен клуб в Букурещ отне живота на 27 души

| обновено на 31.10.15 в 12:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС
27 души загинаха при пожар в нощен клуб в сутерена на сграда в центъра на Букурещ. Ранените са близо 200. Около 160 са приети в болница заради изгаряния или вдишан дим. По-голяма част от жертвите все още не са разпознати, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на румънското вътрешно министерство.

Според основната версия трагедията е причинена от пиротехническо шоу по време на концерт на румънска хеви метал група. Огънят лумнал от фойерверк и обхванал за секунди тавана, няколкостотин младежи се втурнали панически към единствения отворен изход и настъпила смъртоносна блъсканица.

Румънски журналист разказа пред Би Би Си:

Отначало хората не са се уплашили, защото им казали, че огънят е част от шоуто. Когато обаче част от горящия таван започнал да пада на главите им, хората се паникьосали. 250 души са се опитали да се спасят едновременно от огъня и дима, но помещението е имало само два тесни изхода и само един от тях е бил отворен в началото.

Ранените са настанени в общо десет болници. Заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат съобщи, че сред тях има такива, които са пострадали от изгаряния и интоксикация или са получили наранявания в блъсканицата.

Броят на жертвите може да нарасне, тъй като най-малко 25 души са в тежко състояние, по данни от болниците.

Властите призоваха гражданите да дарят спешно кръв на нуждаещите се. Румънското правителство се събира на извънредно съвещание тази сутрин, за да оцени последствията от случилото се. Обявен е тридневен национален траур.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна