Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива врати Експо 2015 в Милано

Днес приключва световното изложение Експо 2015 в Милано. То започна на 1-ви май под надслов „ Хранене на планетата, енергия за живот“ и премина при голям интерес с над  21 милиона посетители от цял свят.

 Експо 2015 ще затвори окончателно врати в късния следбед с официално  закриване, което  ще се излъчи  директно от обществената телевизия Раи. На него ще присъства президента на Италия  Серджо Матарела, министърът на земеделието Маурицио Мартина, както и други официални лица сред,които и генералният комисар на ООН Едуардо Рохас Бриалес.

На световното изложение в Милано участваха 137 държави-всяка  със свой оригинален павилион с възможност да бъде разглобен, опакован и пак употребен. Този на Княжество  Монако ще отлети за Буркина Фасо,където ще стане  седалище на Червеният кръст. Отделни уникални елементи-символи ще бъдат разпродадени на търг или пренасочени на друго място за спомен от Експо 2015 или използвани за научна и културна цел цели павилиони. Наградата за най-добър от тях взе този на Япония, а за най-оригинално  интерпретиране темата на изложението златни медали взеха Германия ,Австрия и Ватикана, а Франция и Великобритания за архитектура. Бюрото за международни експозиции оцени Милано 2015 с 9 по десетобалната система. Следващото Експо е след две години в казахстанската столица  Астана. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени